Wassen en onderhoud

Kleding

Voordat de kleding die wij verkopen in de winkel hangt is het door ons al gewassen en gestreken. Dit is niet alleen prettig omdat alles dan lekker fris is maar ook omdat wij zo al meteen een eerste selectie kunnen maken van de nog in goede conditie verkerende kledingstukken. Bij het kopen van vintage kan het namelijk voorkomen dat deze een eerste wasbeurt niet overleeft of dat bepaalde vlekken of geurtjes er niet uitgaan. Hier hoef je je bij ons dus geen zorgen om te maken.

Tassen

Alle tassen worden door ons gereinigd en ingevet met een product dat speciaal voor tassen bestemd is. De tas ziet leer er niet alleen een heel stuk mooier door uit, het zorgt er meteen voor dat het leer gereinigd en gevoed wordt en het vetlaagje beschermt meteen tegen weer en wind. Zelf kun je dit het beste ongeveer 2 keer per jaar herhalen met een product voor tassen (te koop bij schoenmaker of HEMA). Wil je de kleur een beetje bijwerken dan kun je dit met bijvoorbeeld RL ecocare color doen (dus niet met schoenpoets!), dit werkt goed en geeft niet af.

Laarzen en schoenen

Om het langst plezier te hebben van leren vintage schoenen en laarzen poets je deze regelmatig met (gekleurde) schoenpoets. Maak de schoen of laars eerst schoon met een borstel of doek, smeer met een oude lap een dunne laag schoenpoets op het leer en laat dit een tijdje inwerken, daarna wrijf je het leer glanzend met een zachte borstel. Als je een paar schoenen of laarzen een tijd niet draagt kun je ze het beste bewaren met schoenspanners, hierdoor blijven ze het langst in vorm.

Costume jewelry en sieraden

Om het langst plezier van je sieraden te hebben houd je ze het liefst ver weg van vocht en stof. Berg ze daarom goed op, het liefst in een zacht afsluitbaar zakje op een droge en koele plek, los van elkaar zodat ze elkaar niet kunnen beschadigen. Uiteraard wil je je sieraad gaan dragen dus deze komt onvermijdelijk in contact met make-up, water, huidvet, huidzuren en stof. Om de invloeden van deze stoffen beperkt te houden is het van belang sieraden regelmatig schoon te maken.

Voor het verwijderen van stof en vuil kun je een droge, zachte, niet pluizende doek of een zeer zachte tandenborstel gebruiken (let op dat deze niet krast). Met de doek kan het grootste gedeelte van het werk gedaan worden. Leg het sieraad op een schone en droge handdoek en wrijf één kant op totdat het sieraad weer schoon is. Doe het voorzichtig en neem de tijd: vet en vuil moeten kunnen oplossen. Als een doek vuil wordt, is het tijd om een nieuwe te gebruiken omdat je anders het vuil terugsmeert op de sieraden.

Je kunt eventueel een schoonmaakmiddel gebruiken. Gebruik in ieder geval geen zeep en water, de meeste zeep laat sporen achter op het metaal. Bij juwelen met stenen van strass (oftewel ‘rhinestones’ of bergkristal) is water en te veel vocht funest. Als er vocht onder de steen komt zal de goud- of zilverfolielaag van de steen onherstelbaar worden aangetast en dat maakt de steen dof. Een goede tip is een beetje Glassex. Van belang is dat je de Glassex absoluut niet direct op het juweel spuit. Spuit een klein beetje Glassex op een zachte schone doek. Zorg ervoor dat het niet te nat is, maar net genoeg om de stof van het sieraad te krijgen. Voor moeilijk schoon te maken plaatsen kan een wattenstaafje met een beetje Glassex gebruikt worden. Druk voor gebruik eerst het te veel aan vocht uit het wattenstaafje, zodat het nauwelijks vochtig is.

Als je sieraden schoongemaakt zijn, laat ze dan minimaal een uur drogen. Zorg ervoor dat ze volledig droog zijn alvorens u ze weer opbergt. Vocht zorgt namelijk voor roest en aantasting van het patina en kuiltjes in geplateerde metalen. Hetzelfde geldt voor als je een sieraad gedragen hebt. Berg het sieraad dan niet direct op, maar laat het ‘luchten’ zodat het vocht eerst verdampt is.